Geçtiğimiz hafta Antiochia restaurantta Homend’in blogger etkinliğini düzenledik.. Bir yemek tutkunu olan benim için, belkide yaptığımız en keyifli etkinlikti.. Jale Balcı ve ortağı olduğu Antiochia cafe-rest. beklentilerimin çok ötesinde, ilk olarak bunu söylemeliyim.. Yemeği yapışından çok bu kültüre olan hakimiyeti, her ürünü üşenmeden memleketinden taşıyıp getirmesi ve bunu sunuşu o kadar hoş ki, etkilenmemek mümkün değil.. Etkinlikte hem Homend ürünlerini deneme şansımız oldu, hem de bunlarla yapabileceğimiz pratik bir tarif öğrendik.. Aşağıda bir ustanın, Jale Balcı’nın tarifi ile Etli Kaytaz Böreği tarifini paylaşıyorum…Ağanın eli tutulmaz, Jale Balcı’nın tarifine dokunulmazmış, bu yüzden sulandırmadan, olduğu gibi, birebir yazdım..

Yolu taksime düşüp, ıslak hamburger, pizza, kokoreç üçlemesinden sıkılan herkesi Babylon’un alt sokağındaki Antiochia’ya gitmelerini öneririm..
Adres: Asmalı Mescit Mah. Minare Sokak No:21 Beyoğlu
Tel: +90(0212) 292 11 00

Malzemeler (10 Kişilik)– 1 kg un
– 1 çay kaşığı şımra (rezene tozu)
– 1 tatlı kaşığı çörekotu
– 1 tatlı kaşığı susam
– paket maya (20 gr)
– tuz
– hamur açmak için mısırözü yağı

Üzeri için– 200 gr kıyma et (dana eti)
– 1 adet iri boy soğan, ince küp küp doğranmış
– kimyon, tuz, karabiber

Hazırlama– Üzeri için tüm malzemeleri iyice karıştırın
– Hamur için, mayayı bir çaybardağı ılık suda iyice eritin
– Bir kapta, un ve baharatları iyice karıştırın. Aralarda su katarak yumuşak bir hamur elde edin.Bir saat kadar hamuru dinlendirin
– Dinlendirdiğiniz hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar ayırın. Sırasıyla parçaları kullanın
– Tezgahı yağlayın. Parçalar halindeki hamuru yağ yardımı ile uzunlamasına açın ve burarak açtığınız hamuru gül şeklinde içe doğru sarın. Fırın tepsisine iki parmak aralıklarla dizin.
– Hamurların üzerine hazırladığınız etli karışımdan birer tatlı kaşığı kadar koyun ve elinizle hafifçe bastırın
– Fırında 180 derecede pişirin
– Üzerin hafif pembeleşince fırından alın

NOT:Hamur yapacak kadar vaktiniz yoksa, fırından hazır ekmek hamuru alıp üzerine hazırlayacağınız etli karışımı kullanabilirsiniz..
Antakya’da genelde tüm hamur ve börekler mahalle fırınlarında pişer. Size yakın bir fırın varsa sizde tepsiyi fırına verebilirsiniz.
Ayrıca bu hamuru sade olarak üzerine herhangi bir harç koymadan kullanabilirsiniz..